10 years Flow Pilots, thank you to everyone who has been a part of this! January 28, 2022

Image for 10 years Flow Pilots, thank you to everyone who has been a part of this!

Op vrijdag 19 november vierden we met tal van partners, collega’s en klanten onze 10de verjaardag in de vorm van een ‘Digital Circus’ in Plein Publiek. Met verschillende fantastische sprekers, workshops en randanimatie bliezen we met veel trots 10 kaarsen uit. Voor diegenen die er niet bij konden zijn schreef Dewi Van De Vyver haar speech nog eens neer. 

 

We willen iedereen die dit mee mogelijk maakte en ons de kans geeft om elke dag met passie onze job te doen, onzettend hard bedanken. Voor wie door omstandigheden niet aanwezig kon zijn op ons feest kan hier een recap vinden van de geweldige dag.

Flow Pilots is, zoals dat vaak gaat, opgericht door de ontmoeting van de juiste mensen op het juiste moment maar het was een plan van te starten met een onderneming bestond al van in 2006.

Op een whiteboard in de meest ongezellige meeting room ever, met uitgesleten groene vloerbedekking, stond het geschreven. Een bedrijf oprichten en iets met mobile technology.

Een eerste samenwerking van Koen, Jan en Ruben in 2010, was de start van dat verhaal. Het was het moment dat de iphone4 en de ipad1 uitkwam, Facebook had zijn eerste app voor mobile phones gelanceerd en een eerste klant diende zich aan met de vraag of er op zo een tablet niets kon worden gemaakt dat hun medewerkers makkelijk konden meenemen in de fabriek.

Als een echte start-up waren we kantoorloos en huurden voor onze meetings locatie bij bar d’office of ergens in de achterzaaltjes van cafés. Na een dik jaar hadden Mechelen, Leuven en Hasselt geen geheimen meer voor ons. 

Het duurde niet lang voor we een paar fantastische projecten binnenhaalden en we klaar waren voor onze eerste aanwerving. 
Flow Pilots had nooit kunnen doen wat het deed zonder het fantastische partnership met Leaware uit Polen. Tomaz, CEO van Leaware, kwam af op een eerste Xamarin meetup en de rest is geschiedenis. Samen hebben we prachtige projecten kunnen realiseren en tot op vandaag werken we nauw samen.

Ik kan alleen maar trots zijn dat ze hier ook vandaag aanwezig zijn.

Met ons 6 zullen we een ongelooflijke journey aanvangen met klanten als AXA Bank, de provincie West-Vlaanderen, GSK en Amgen. Stuk voor stuk kleppers van klanten die ons onmiddellijk voor de nodige technische uitdagingen plaatsen.

De groei van het bedrijf is niet gemakkelijk. Zoals elke startende onderneming hebben we ups en downs gekend. Het is fantastisch dat er vandaag zoveel initiatieven zijn om starters te ondersteunen zodat niet iedereen die fouten opnieuw moet maken.

Vanaf de start van FP zijn we steeds een learning company geweest. En dat gaat verder dan hoe we omgaan met onze klanten en hoe we digitale tools ontwikkelen. Zo bieden we elk jaar stageplaatsen aan, aan studenten,  en willen we als digitale pionier ook op andere manieren ons steentje bijdragen aan de future of tech en innovatie. We dragen bij aan beter STEM onderwijs en beleid met ondersteuning van verschillende projecten: Coderdojo, Freedcamp, Besturen van hogescholen, adviesraad,…

Als Flow Pilots houden we van technologie. Al onze medewerker hebben coole zijprojecten waar ze hun passie verder ontwikkelen en presenteren aan het team. Het is ook hoe we van elkaar leren en het is onze eerste why.

Hoe we met technologie de dingen kunnen beter maken.

Maar als je praat over “beter maken” dan denk je ook aan “voor wie” of “voor wat” zijn we iets aan het beter maken. En dan kan je niet anders denken dan aan de eindgebruiker.

We zetten daarom niet alleen in op het ontwikkelen van kwalitatieve en duurzame digitale tools maar besteden de nodige tijd aan de alignering van de noden van de eindgebruiker met de doelen van business en IT.

Enkel door de drie stakeholders met elkaar te verzoenen, kunnen we de juiste digitale producten bouwen en zorgen we voor een lange termijn relatie met onze klanten.

In 2017 is Flow Pilots een deel geworden van CipalSchaubroeck. Het werd vanuit de markt bekeken als een iewat vreemde move. Gingen we dan alleen govtech projecten doen? Gingen we een onafhankelijke koers kunnen blijven varen? En wat met onze andere klanten?

Het was duidelijk dat Flow Pilots een nieuw verhaal nodig had, een nieuwe ‘why’ waaruit we konden groeien. Toen mij in 2018 vroeg of ik CEO wou worden, heb ik dan ook geen moment getwijfeld, het momentum was daar. 

Samen met het hele team werden visie, missie en why geschreven. We keken naar onze usp’s en naar onze klanten. Bekeken de trends in de markt en lijnden onze marktsegmenten scherper af. Industry 4.0, GovTech en grote service bedrijven zijn onze focus omdat we geloven dat we daar de meeste meerwaarde kunnen betekenen voor onze klanten. Met aan de ene kant nog een start up mindset en agile manier van denken en werken, brengen we duurzame innovatie met digitale producten.

De sprekers van vandaag zijn dan ook niet toevallig gekozen.
Marie toonde het belang aan van de kruisbestuiving tussen technologie en eindgebruiker en hoe dat leidt tot innovatie.
Lode sprak over het belang innovatie en intrapreneurship binnen grote corporates, iets waar we met Flow Pilots, bij onze klanten aan bijdragen.
Koen liet zien hoe remote werken geen impact moet hebben op de kwaliteit van je dienstverlening. En hoe vertrouwen in je medewerkers hen juist doet groeien en meer geëngageerd maakt.
Micha liet zien hoe belangrijk data zal zijn voor de toekomst en hoe belangrijk het is om deze te laten terugvloeien naar de beleidsmakers.

Ik dank jullie allen van harte voor jullie aanwezigheid vandaag. Ik hoop dat jullie er even hard van hebben genoten dan ikzelf.
U verwacht van mij misschien nog een woordje over challenging times met Covid enzo, maar het zijn altijd challenging times. Als het niet Covid is, is het de markt, is het de concurrentie, de war on talent, … er is altijd iets wat een uitdaging is. 

Een quote die mij al vaak tot de realiteit heeft gedwongen is devolgende: 

Your circumstances are not the reason you can’t succeed. They are the reality in which you must succeed.

Na 10 jaar Flow Pilots kan ik dat alleen maar beamen.

Dewi Van De Vyver

Bedankt aan onze gastsprekers Lode Uytterschaut, Koen Blanquart, Mischa Beckers en Marie Van Den Broeck. 
Bedankt aan Nele Van Beveren en Valerie Taerwe voor de geweldige workshop met WeGoStem!